Takle – foreningen for folkhelse og livsmestring

Hvem er Takle – foreningen for folkhelse og livsmestring?

Takle er en ideell medlemsforening som har som formål å «Bidra til god folkehelse og livsmestring for barn og unge». Initiativet til å stifte foreningen ble tatt høsten 2021 av 25 fagpersoner innen skole, folkehelse, psykologi og friluftsliv. De fleste stifterne har til felles at vi har deltatt på etterutdanning i Trygg av naturveiledning, i regi av det sosiale entreprenørskapet Trygg av natur på Østlandet. Foreningen har i dag rundt 50 medlemmer som på en eller annen måte jobber med barns oppvekst. Styrets leder er Jørgen Herluf Moland. Øvrige styremedlemmer er Bodil Bay Schultz, Anders Pedersen, Helge Tenol-Tuxen, Benedicte Lütken, Cato Holmen og Sture Berg Helgesen. På foreningens årsmøtet 21. oktober 2023 byttet vi navn fra Foreningen Trygg av natur til Takle – foreningen for folkehelse og livsmestring.


Hvordan jobber medlemmene?

Medlemmene jobber etter en mestrings- og veiledningsmetodikk som vektlegger barn og unges opplevelse av tillit, medbestemmelse, handlingsrom og tilhørighet. Vi benytter ofte naturen som ramme til å jobbe med veiledningsmetodikken, og søker å løfte frem det selvstyrte og det lystbetonte hos barn. Vi bygger trygge relasjoner og fellesskap på vurdering av hensyn, fremfor regeltenking. Hensynet til gruppa, til naturen og omgivelsene, og til oss selv er sentralt. Metodikken styrker deltakernes evne til samspill med andre, mestring av stress og press og evne til å ta selvstendige valg. For de som jobber i skolen gir metodikken et godt grunnlag for å treffe på kravene om elevmedvirkning i Opplæringsloven. Helt sentralt er verdien av selvstyrt lek for de minste og opplevelsen av likeverdighet gjennom at du har noe du skal ha sagt (medbestemmelse), at du kan velge (handlingsrom), at den voksne har tro på at du klarer det (tillit) og opplevelsen av tilhørighet i et fellesskap av ulike individer. Det hjelper om vi voksne spør, lytter og anerkjenner mer enn vi styrer, organiserer og gir beskjeder.


Hva er Trygg av natur?

Trygg av natur AS (TAN) er et ideelt foretak som jobber med livsmestring. Selskapet har fire ansatte, her på Østlandet og i Rogaland. Gjennom en egenutviklet metodikk innen naturbasert veiledning, har TAN tilbudt livsmestringstiltak direkte til hundrevis av barn og unge siden selskapet ble stiftet i 2016. Effekten er klar. Koblingen mellom fellesskap i natur og TANs metodikk styrker deltakernes evne til samspill med andre, mestring av stress og press og evne til å ta selvstendige valg. TAN tilbyr også utdanning i Trygg av naturveiledning for ansatte i helsevesenet og oppvekstsektoren som deler visjonen om at alle barn skal våkne opp om morg å tenke “Dette får jeg til”. TAN og Foreningen Trygg av natur jobber for å sikre barn og unge en mest mulig lystbetont og selvstyrt gjennom opplevelsen av handlingsrom, medbestemmelse, tillit og tilhørighet. Se mer på www.tryggavnatur.no. Det sosiale entreprenørskapet er muliggjort gjennom støtte fra blant andre Anthonstiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Akselfondet og Ferd SE.


Hva er Skolelystkonferansen?

Skolelystkonferansen er et årlig fagseminar om forutsetninger og rammer for barn og unges læring og mestring. Konferansen arrangeres av Foreningen Trygg av natur og er et ideelt arrangement. Siktemålet er å være en faglig møteplass, der hovedfokuset rettes mot det lystbetonte og mulighetene i stedet for å peke på alle utfordringene i oppvekstsektoren. Konferansen ble arrangert for første gang i 2023. 


Hvem er deltakere på konferansen?

Deltakere på konferansen er praktikere fra utdanningssektoren, helsesektoren, barnevern m.m., forskere innenfor pedagogikk, folkehelse, psykologi, samt organisasjoner og enkeltindivider som alle opplever å være deltakere i et unikt og positivt arbeid for at Norge får trygge og robuste barn og unge.